Pasta yapımının en önemli kısmı tabiki de pandispanya. Aşağıda sizlere değişik pandispanya tarifleri yazıcam ama öncelikle pandispanya yapımının püf noktalarına değinmek istiyorum.
Pandispanya Yapımının Püfleri
Pandispanya Yapımının Püfleri
Dikkat ederseniz çoğu pandispanya tarifinde kabartma tozu bulunmamaktadır. Pandispanyamızı hazırlarken ve pişirirken dikkat edeceğimiz birkaç nokta ile kabartma tozuna gerek kalmamaktadır. Bunlar;
- Kullanıcağımız kuru malzemeleri birleştirip en az 2 defa elemek.
- Yumurta ve şekeri çok uzun süre çırpmak. Akları ve sarılarını şeker ile ayrı ayrı çırpıyorsak akları beze kıvamına gelene kadar (yaklaşık 8-10 dakika), sarıları mayonez kıvamına gelene kadar (yaklaşık 4-5 dakika) eğer ayırmadan çırpıyorsak yoğurt kıvamına gelene kadar çırpmamız gerekiyor.
- Kuru malzemelerle sıvı malzemeleri karıştırmayı kesinlikle mikser kullanmadan tahta kaşık ile kabarmış yumurta karışımını söndürmeden karıştırmak. ( ben ikeadan aldığım ısıya dayanıklı yemek kaşıklarını kullanıyorum)
- Kullandığınız kek kalıbının kenarlarına yağ sürmeyiniz. Böylelikle pandispanyanın yukarı doğru tırmanmasına izin verirsiniz.
- Kek kalıbı konusunda ise ben önceleri evde bulunan klasik düz kek kalıbımda pandispanya pişirmeye çalışıyordum ancak hiçbir zaman istediğim kadar kabarık kekler yapamıyordum taki çemberlerle tanışana kadar. Pasta yapımı işine dalınca çembersiz olmuyor ne yazık ki, çemberleri pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz. Çok değişik ebat ve şekillerde çemberler mevcut. Yuvarlak, kare, kalp vs. gibi.
- Kekinizi ısıtılmış fırına verdikten sonra ilk 15 dakika kesinlikle merak edipte kapağını açmıyoruz.
- Kekinizin pişip pişmediğini öğrenmek için bir kürdan batırmanız yeterli, eğer kürdan kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
- Keki fırından çıkardıktan sonra tel üzerine ters çevirip bekletirsek sönmesini engellemiş oluruz.
- Kek ılınmadan kalıptan çıkarmamalıyız. Sıcakken çıkarmaya çalışırsak dağılabilir.
Eh benden bu kadar püf size umarım yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder